Stria kezelés

Mi a stria?

A striák a feszülés irányára merőleges csíkok, amelyek a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességet szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat, elszakadnak. Mivel a hámréteg képes csak a regenerálódásra, hámlásra ezért a stria nem tűnik el. Ezért van pl.: ha megsérül a bőr és a sérülés az irháig hatol, akkor maradandóak lesznek a hegek.

Megjelenése eleinte lilásvörös (ilyenkor könnyebb az eltűntetés, még aktív állapotban), majd gyöngyház fényű (ilyenkor megfelelő kúrával szépen halványítható, feltölthet a barázda) csíkokkal a fenék, a has vagy a mell tájékán. Kialakulását a kötőszöveti gyengeség mellett a gyors növekedés, a nagy testsúlyváltozás vagy hormonális okok idézhetik elő.

Mivel kialakulása meggyengült kötőszövetnél gyakoribb, fontos a szöveteink erősítése kívül és belül is.

A kötőszövet gyengesége:

A kötőszövet gyengesége lehet öröklött állapot is. Emellett a mozgáshiány, a terhesség során kialakult nagy súlytöbblet, és a gyakori hízás-fogyás (yo-yo effektus), a helytelen táplálkozás, elsavasodás, nyomelemek hiánya (pl szicílium,cink), folyadékhiány, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok is vezethetnek kötőszöveti gyengeséghez.

Fontos tehát, hogy a kötőszöveteket megerősítsük, illetve megakadályozzuk gyengülésüket.

Hogyan előzhető meg a stria és a kötőszövet gyengeség?

Figyelnünk kell az étrendünkre, ezáltal elkerülve az állandó súlyingadozást, ez ugyanis nem tesz jót a bőrnek. Ezenkívül nagyon fontos a testmozgás, amivel szintén tehetünk bőrünk feszességének megőrzése érdekében.

A kötőszövet jó működéséhez a hajszáleres vérellátásnak és a sejtszintű alapanyagcserének kifogástalannak kell lennie.

Mindezt elősegíthetjük többek között C-vitamin, tejcukor (pl. tejsavó készítmények), L-borostyánkősav (pl. lucerna készítmények) és szilícium (pl. kovaföld készítmények) megfelelő bevitelével. Tehát a táplálkozás nagyon fontos szerepet tölt be a megelőzésben. Érdemes a bőrszépítő ételek – antioxidánsokban és vitaminokban (A, C, E, F) gazdag ételek; magvak (dió, mogyoró, stb.), búzacsíra, halfélék, a fehérjék- rendszeres fogyasztása (mértékkel húsfélék, tejtermékek, manapság egyre több hormont tartalmazhat) Lehetőség szerint a hormontartalmú gyógyszerek kerülése és a minimum napi 2-3 liter folyadék bevitele a lényeg.

A kívánt eredmény elérésének érdekében a meglévő striák mellett is érdemes odafigyelni a megfelelő tápanyag bevitelünkre és folyadékfogyasztásunkra.

A kötőszövet erősítése szilíciummal:

A szilícium a támogatja a kötőszövet anyagcseréjét, részt vesz a kötőszövet szerkezetének kialakításában, erősíti és rugalmassá teszi a kötőszövet rostjait. Fokozza a kötőszövet nedvességmegkötő képességét, így az feszesebb, rugalmasabb lesz, ezenkívül gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatással is rendelkezik.

Hiánya esetében fokozottabban kialakulhat a cellulit, stria.

Gondoskodjunk tehát a szervezet megfelelő szilícium ellátásáról. Szilícium tartalmú készítményekkel (pl.:schüssler só) – kúraszerűen alkalmazva – nagymértékben javíthatunk bőrünk ellenálló- és regenerációs képességein. Jó szilícium források a teljeskiőrlésű gabonakészítmények és gyökérzöldségek. A növényi élelmiszerekben gazdag táplálkozás magasabb szilícium bevitellel jár.

A kötőszövet erősítése cinkkel (hiány esetén):

A cink hiánya hajlamosít a kötőszöveti gyengeségre, ezáltal a narancsbőr (cellulit) kialakulására. Legjobb cinkforrásunk a húsfélék, a máj, a tojás, az olajos magvak, a teljes őrlésű gabonafélék és a száraz hüvelyesek.

Kötőszövet erősítés néhány professzionális eszköze:

  • Aromaterápiás testtekercselés: A laza kötőszövet erősítését a megfelelő hatóanyagok végzik.
  • Masszázs: A masszázs történhet manuálisan, vagy géppel. Jó hatású a nyirokdrenázs, a vákuummasszázs vagy kötőszövetet erősítő hullámmasszázs. A kezelések által élénkül a nyirokkeringés, fokozódik a salakanyagok kiürülése a szövetekből. Speciális kötőszövet erősítő indiai terápiák. (Udvartana, Navarakizi)
  • Algás kezelés: szintén fokozza a nyirokkeringést, feszesít, méregtelenít.
  • Oxigénion terápia: Segíti a méregtelenítést, lúgosítást (savas közegben nincs megfelelő sejtanyagcsere és nem tudják felvenni a szükséges tápanyagot), kötőszövet feszesítést.
  • Ultratone, elektromos mélyizomtorna: a készülék több programmal rendelkezik, melyek között megtalálható a kötőszövet erősítő program is.

Hogyan kezeljük a striás bőrt?

Kialakult srtiák kezelését minél előbb meg kell kezdeni a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

Korábbiakban említett kötőszövet feszesítési módszerek a már kialakult állapotnál is nagyon fontosak. Mivel a bőr petyhüdtségének javításával a külalak is pozitívan változik, még ha 100 % nem is tudjuk a striát eltüntetni.

Érdemes a feszesítő, kollagén újra termelő módszereket (rádiófrekvencia, dermaroller), a hatóanyag mélyre való bejuttatásával kombinálni (sejtszintű). Ennek egyik legjobb módszere a mezoterápia, mely során feltöltő, újraépítő, feszesítő, tápláló anyagokat juttatunk a sérült szövethez ( a rugalmasító anyag a bőrbe jutva kipótolja a szövethiányt, az árkok összébb húzódnak, és a bőr felülete simább lesz).

Valamint nagyon fontos az otthoni ápolás és a megfelelő életmód.

 Bővebben az otthoni kezelésről

 

A tekercselés a bőr problémáinak
javítására szolgál,tonizálja és feszesebbé
teszi a bőrszövetet, javítja a keringést,
javíthatja az erek állapotát.

Testtekercselés-fáslizás

Egy speciális kezelőfejjel dolgozunk,
mely a vákuum hatására beszippantott
szöveteket tökéletesen átdolgozza a
problémás területeken, ezzel megfelelő
nyirokáramlást és vérkeringést okozva.

Vákuummasszázs

A gépi kompressziós eljárás lényege, hogy
a páciens    végtagjaira, illetve testére
speciálisan kialakított,    légkamrákból
álló kezelő egységeket, applikátorokat
helyezünk fel.

Hullámmasszázs

A rádiófrekvenciás kezelés eredménye:
Kisimítja a ráncokat és mimikai vonalakat,
megszünteti a bőr petyhüdtségét,serkenti a
kollagén termelést, bontja a zsírokat.

Rádiófrekvenciás kezelés

A bőrbe hatoló negatív, ionizált energia
nem csak a bőrre és a kötőszövetekre van
feszesítő hatással, de az egész szervezetet
regenerálja, így csodálatosan feltölt energiával

Oxigénterápia

Titka abban rejlik, hogy hatását
sejtszinten képes kifejteni. A kezelés
során orvosi tisztaságú hatóanyagokat
juttatnak a bőr mély rétegeibe, a végeredménye
egészségesebb, rugalmasabb, fiatalosabb bőr.

Mezoterápia

A kezeléssel természetes módon serkentjük
a saját kollagénünk termelődését a kívánt
területeken. Használható petyhüdtség ellen,
bőrfiatalító kezelésekre, ráncok ellen.

Dermaroller

A jóga olyan mozgásrendszer, amely segít
egészségessé, edzetté és kiegyensúlyozottá
válnod! Feszesíti tested, formálja alakod,
méregtelenít és oldja feszültségeid.

Jóga

A tenger jótékony hatása mindig is ismert volt.
Az élet eredete is a vízhez kötődik, éppen ezért
számos hasonlóság fedezhető fel az emberi test
és tengervíz összetételében.

Thalasso terápia