Retinol: miért nagy szám?

A retinol a napi fényvédelem használat mellett a legbiztosabb és legbizonyítottabb dolog, ami tehetsz a hosszú távon egészséges és fiatalos bőrért.

Könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá a hatását; csak kérdezd meg bármelyik bőrgyógyászt, olvass utána bármilyen tudatos, tudományos bőrápolással foglalkozó helyen, ebben az egyben gyakorlatilag mindenki egyetért: a retinol működik.

Használd minden este, reggel pedig használd mellé a kedvenc fényvédős hidratálódat, és máris megtetted a két legfontosabb dolgot a hosszú távon egészséges és fiatalos bőrért.

Retinol vs. retinolsav vs. retinoidok – mi micsoda?

Először is kezdjük a retinoidokkal . Ő az összefoglaló név, amibe beletartozik a retinol, a retinolsav és még jópár egyéb másik származék is. Vagyis retinoidok = A-vitamin származékok családja. A retinoidok a bőrápolás királyi családja. A családnak jópár tagja van, mindegyikre lehet úgy hivatkozni, hogy ő egy retinoid, vagy a retinoidok családjának a tagja.

retinolsav az aktív molekula, amit a bőr sejtjei értelmezni tudnak, és az ő parancsára a bőrsejtek mindenféle jó dolgot kezdenek csinálni, például több kollagént termelnek. Ismerős lehet a tretinoinszó is, ami a retinolsav szinonimája, vagyis tretinoin = retinolsav. A tiszta retinolsav az egyetlen (!) FDA által is jóváhagyott anti-aging hatóanyag, vagyis olyan és akkora mennyiségű bizonyíték van mögötte, mint a vényköteles gyógyszerek mögött.

retinol a tiszta A-vitamin szinonimája. Maga a retinol nem aktív molekula, de szerencsére a bőrben lévő enzimek (két lépésben) átalakítják retinolsavvá. Az átalakulás után pedig ugyanazt csinálja, mint a retinolsav, vagyis fiatalos működésre programozza át a bőrsejteket. Az átalakítás nem megy a leghatékonyabban, az általánosan elfogadott közelítés szerint a retinol 10-20-szor kevésbé hatékony, mint a retinolsav. Vagyis egy 1% retinol szérum hasonlóan hatásos, mint egy 0.1-0.05%-os retinolsav szérum (ez brutál erősnek számít, a kis számok ne tévesszenek meg !!!).

Retinol krém: mi a hatása, mit várjak tőle?

125 (!!!) féle bőrbetegségnél van valamiféle hiteles adat arról, hogy a retinol (illetve a retinolsav) segít rajta. Az anti-aging és annak szinte minden vonatkozása (vagyis ráncok, a bőr feszessége, simasága, egyenletessége) a retinol erőssége, de hatásos a pattanások és pigmentfoltok kezelésében is.

Ha a retinol hatását sejtszinten nézzük, akkor talán a legismertebb és legfontosabb tulajdonsága, hogy serkenti a bőr saját kollagéntermelését, ami a feszesebb, ránctalanabb bőrhöz kulcsfontosságú. Ráadásul antioxidáns hatása is van, amivel pedig lassítja a meglévő kollagén lebomlását, szóval duplán is elősegíti a bőr egészséges kollagéntartalmát.

Emellett sok más fontos bőrben lévő fehérje és GAG (vízmekötő anyagok) termelődését is serkenti, és hosszabb távú használattal nem csak feszesebb, és kisimultabb, de hidratáltabb is lesz a bőr a retinoltól.

Ha ez nem lenne elég, a retinol szintén fontos hatása, hogy szabályozz Retinol krém: mi a hatása, mit várjak tőle?

125 (!!!) féle bőrbetegségnél van valamiféle hiteles adat arról, hogy a retinol (illetve a retinolsav) segít rajta. Az anti-aging és annak szinte minden vonatkozása (vagyis ráncok, a bőr feszessége, simasága, egyenletessége) a retinol erőssége, de hatásos a pattanások és pigmentfoltok kezelésében is.

a a bőrsejtek osztódását, felgyorsítja a felső réteg megújulását, aminek a pigmentfoltok halványításában, pattanások elleni küzdelemben és a bőrfelszín simaságában is szerepe van.

Egy szó mint száz: a retinol sejtszinten működik, fiatalosabb és egészségesebb bőrműködésre bírja a sejteket. Anti-aging téren must-have, de pattanások és pigmentfoltok esetén is érdemes használni.

Hány éves kortól használjak retinolt?

Sokan hiszik azt, hogy á, az anti-aging termékek ráérnek majd akkor, ha 40+os az ember, vagy mikor a mélyebb ráncok már komoly problémát jelentenek. Ez egyáltalán nincs így!

Ezért már a húszas években érdemes elkezdened egy gyengédebb retinolos terméket, 25 felett már erősebben ajánlott, 30 felett pedig igazi must-have!

Hogyan válasszak retinolos terméket?

  • A retinol erőssége: nagy a kísértés, hogy azt gondolja az ember (lánya), hogy minél több, annál jobb, de ez nem mindig így van, és a retinolnál sincsen így. Jópár kutatás megerősíti, hogy a 0,1%-os retinolt kitartóan használva nagyon szép eredményeket érhetünk el, mindenféle mellékhatás nélkül. Ha most kezded a retinolozást és/vagy érzékenyebb a bőröd, akkor 0,1-0,2%-os formulával kezdd, nincs szükség erősebbre. Ha már legalább egy gyengédebb formulát elhasználtál, és úgy érzed a bőröd bírna többet is, akkor kipróbálhatsz egy 0,5%-os vagy akár 1%-os formulát is. Az 1% retinolból nagyon soknak számít, egy átlagos bőrön nem kell minden nap használni, heti 2-3 alkalom elég.

Hogyan használjam és hova tegyen a rutinomba?

A használattal kapcsolatban három fontos tudnivaló van:

  • Használd esténként, az esti rutin részeként: már írtuk, hogy a retinol nagyon instabil, és napközben a fény hatására könnyen csökkenhet a hatékonysága. A bevett gyakorlat az, hogy retinolos terméket esténként érdemes használni.
  • Használj reggel fényvédőt, vagy fényvédős krémet: mivel a retinol serkenti a felső rétegének megújulását, egy picit növelheti a bőr fényérzékenységét. Minden nap fényvédőt használni úgyis-úgyis fontos, retinol mellett pedig szintén fontos.
  • Kísérletezz, hogy kitapasztald a Neked megfelelő erősséget/gyakoriságot: gyengédebb formula mindennap vagy erősebb formula heti néhány alkalommal, bármelyik működhet. Kísérletezz bátran, a lényeg, hogy tudd: ha irritált, érzékeny és/vagy hámló a bőröd, akkor sokallja a retinol mennyiségét, vegyél vissza belőle!

Retinol fokozatok az Image Skincare termékekben

Savak és a retinol az orvosi  MD sorozatban

Korábban írtam, hogy nemcsak a szalonban, hanem otthon is elkezdhetjük a bőrünk megújítását és erősítést, hogy jobban elviselje majd a hidegebb időjárást is. Ilyenkor elsődlegesen az AHA/BHA savakat ajánljuk és a retinolt. Maga a retinol a legerősebb fegyverünk a ráncokkal, megereszkedett bőrrel, aknéval szemben.

Magasabb fokozatra kapcsolhatunk a plasztikai sebészek által kifejlesztett orvosi sorozattal, ami egy különleges szállítórendszert kapott, hogy még hatékonyabban és irritáció mentesen juthasson be a hatóanyag.

Különlegessége a sorozatnak, hogy van egy otthon végezhető kúra doboza, amely egymásra épülő termékeket tartalmaz. Ezzel elkezdhető egy több héten át tartó bőrmegújítási folyamat. A dobozban négy terméket találunk, amik egymásra épülnek. Előkészítik a bőrt, megújítják, táplálják és védik.

IMAGE orvosi MD sorozat >>

A csomag 96000 Ft helyett 79800 Ft (lemosó, fényvédő, restoring szérum, repair krém)

Írta: Surányi Brigi és Horváth Barbara

Szeretnék ilyet

2 + 2 =