A Birthlight baba-mama jóga vagy babás jóga rendszerének kidolgozója Dr. Francoise Barbira-Freedman orvos-antropológus, tapasztalt jógaoktató és négygyermekes anya.

A kismamajóga folytatásaként illetve ahhoz hasonlóan a babás jóga jótékonyan támogatja az mamákat és a babákat testi, lelki és szellemi síkon egyaránt. Segít a mamáknak a szülés utáni regenerációban, a fizikai és mentális kondíció visszaszerzésében, a szülés utáni depresszió elkerülésében. A baba-mama jóga fejleszti a babák mozgásszervi, idegrendszeri és értelmi képességeit. Az első időben még passzívan, mozgatással, masszírozással jógáznak a babák, de a későbbiekben már önállóan is elkezdik utánozni édesanyjukat a jógagyakorlatok végzése közben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jógás babák sokkal figyelmesebbek, nyugodtabbak és kezdeményezőbbek lesznek.

„Az egymásra épülő testhelyzetek sorozatának végzése közben a baba-mama kapcsolat rugalmasabbá, mélyebbé és érzékenyebbé válik. Anya és gyermeke sokkal fogékonyabbak lesznek egymásra, mint a jóga nélkül lennének. S ez nagyszerű, mert az érzékeny odafigyelés a jó egészség alapja.”

Korcsoportok:

  1. Kisbabás jóga: 6 hetes kortól 8 (10) hónapos korig (császármetszéssel szült mamáknak általában a babák 8 hetes korától javasolt elkezdeni a foglalkozást a kezelőorvossal történő konzultációt követően)
  2. Nagybabás jóga:  8 (10) hónapos kortól 24 hónapos korig

A kisbabás órán alkalmazott masszázs a nagybabás órán már elmarad. A csoporthatások nem merevek, de azt szoktuk javasolni, hogy ha már nem nagyon engedi a baba magát masszírozni és a lényegesen nagyobb mozgásigénye miatt nehéz lekötni őt hosszabb ideig, akkor érdemes a nagybabás csoportra váltani.

A foglalkozások időtartama:

  1. Kisbabás jóga:  90 perc
  2. Nagybabás jóga:  60 perc

Az órák felépítése:

 1.  Kisbabás jóga:

–       Elcsendesedés, az OM mantra elzengetése

–       Babamasszázs, a baba bemelegítése, jógáztatása

–       Mamák bemelegítése

–       Jógagyakorlatok a mamáknak

–       Játékos gyakorlatok a babákkal

–       Légzőgyakorlat

–       Gátizomerősítés

–       Relaxáció, az OM mantra elzengetése

2.  Nagybabás jóga:

–       Elcsendesedés, az OM mantra elzengetése

–       A mamák és a babák bemelegítése, jógagyakorlatok

–       Közös játék és gyakorlatok a babákkal

–       Légzőgyakorlat

–       Gátizomerősítés

–       Relaxáció, az OM mantra elzengetése

Mit hozz magaddal?

Kényelmes ruházat Neked és a babádnak a jógázáshoz innivaló Neked és a babádnak valamint kis pléd, textilpelenka a baba alá, amin a saját megszokott illatát érzi.

Egyéb tudnivalók a baba-mama jógafoglalkozásról:

Az órák alatt bármikor megszoptathatod, megetetheted, tisztába teheted a babád. Az sem baj, ha épp alvási időbe esik a foglalkozás vagy az órán elalszik a babád, mert akkor alkalmad nyílik arra, hogy egy picit több figyelmet fordíthass magadra. Lehet, hogy a kisbabád az első néhány alkalommal nyűgös, sír az órán, azonban ne add fel és mindenképpen légy türelmes hozzá, amíg hozzászokik az új környezethez, szagokhoz, hangokhoz, mozdulatokhoz, a többi babához.

A foglalkozások időpontjai:

  1. Kisbabás jóga:  hétfőn 11.00-12.30-ig
  2. Nagybabás jóga:  szerdán 11.00-12.00-ig

Részvételi díj: 6.000,- Ft/hó, 1.800,- Ft/alkalom

Bejelentkezés:20/368-2882, 20/975-9507, chandrakozpont@gmail.com