A kismamajóga foglalkozásokon végzett gyakorlatok közül az álló gyakorlatok fokozzák az életerőt. A vajúdás során a függőleges testhelyzetben a medence átmérője nagyobb, ami segít a babának, hogy könnyebben be tudjon illeszkedni a szülőcsatornába, valamint a gravitációs erő hatására a baba feje nyomást gyakorol a méhszájra, tágítva és elvékonyítva azt. Álló testhelyzetben zavartalan a vérkeringés a baba és az anya között.

 

Hasznos tanács: a Trikónászana vagy Háromszögállás erősíti és tonizálja a láb- és farizmokat, miközben nyújtja is az egész testet. A láb megcsúszásának elkerülése végett ajánlatos ezt az ászanát mezítláb végezni a jógamatracon. A pozíció falnál is elvégezhető a test biztosabb megtámasztása érdekében.

Álló helyzetben lépj egy láb széles terpeszbe úgy, hogy kényelmesen és biztosan ki tudd tartani azt. A bal lábfejed és a csípőd nézzen előre, míg a jobb lábfejed 90 fokban fordítsd ki jobbra. Karjaid emeld fel a talajjal párhuzamosan oldalsó középtartásba és nyújtózz meg velük mindkét irányba, nyitva mellkasod. Lélegezz be, majd a kilégzéssel csípőből nyújtózz meg jobb irányba. Ismét lélegezz be, majd a kilégzéssel emeld a bal karod a mennyezet felé a talajra merőlegesen, miközben a jobb karodat a jobb lábszárra helyezed. Ügyelj arra, hogy a csípőd végig előre nézzen. Tekinteted vezesd a felfelé emelt kezed ujjaira vagy nézz előre.

Három lélegzetvételig tartsd ki a pozíciót, majd belégzésre a talpaid a talajhoz szorítva csípőből emelkedj fel középre, és végezd el a gyakorlatot a bal oldalra is.

Ezen gyakorlat kivitelezésénél nem az számít, hogy milyen mélyre vagy képes oldalra hajolni, hanem hogy érezd a stabilitást. Ennek érdekében helyezd a testsúlyod a lábaidra és ügyelj arra, hogy a vállaid és a karjaid lazák maradjanak. Nyisd a mellkasod és a csípőd a felemelt karod oldalán. Ha túl erősnek érzed a nyújtást, az oldalra kifordított lábfejed oldalán be is hajlíthatod a térded úgy, hogy az ne kerüljön a bokád elé a lábfejed irányában.

Kismamajóga_kép6