A kismamajóga foglalkozásokon végzett gyakorlatok másik fajtája a négykézláb pozícióban végzett gyakorlatok, melyek nyitják a medencét, ahogy előre hajlás közben megnövekszik a távolság a szeméremcsont és a farkcsont között. A vajúdást megkönnyítő gyakorlatok között is számos négykézláb helyzetben végezhető.

 

Hasznos tanács: a Mardzsari ászana vagy Macskapóz rugalmasan tartja a gerincoszlopot és erősíti a hasizmokat. Ez a megnyugtató és energizáló gyakorlat kitűnően enyhíti az alsó háti szakasz fájdalmait.

Helyezkedj el négykézláb pozícióban. Ebben a testhelyzetben a méhed és kisbabád súlya nem az alsó háti szakaszra vetül. Nyisd meg a vállövet. Lélegezz be, majd kilégzés közben finoman húzd befele és lefele a medencéd. Engedd le a fejed a vállaid közé, amint tekinteted a térdeidre viszed. Használd a hasizmaid: öleld át a babád, ahogy a köldököd a babád felé húzod be. Ismét lélegezz be, miközben a medencéd finoman hátrafele mozgatod, megnyújtva a gerinced teljes hosszában, és emeld a fejed is egészen addig, hogy az gerinced meghosszabbítása legyen. Újabb kilégzés után ismételd meg a gyakorlatot.

A gyakorlat végzése közben végig ügyelj arra, hogy a mozdulat a medencéből induljon ki: a gerincoszlopod a farkcsont és a medence lefele és hátrafele mozgatásával nyújtod meg, a hátad görbítése nélkül.

Kismamajóga_kép5