A kismamajóga a hagyományos jógapozíciók – ászanák – alkalmazásával elégíti ki a várandósság alatti testi-lelki igényeket és felel meg a végbemenő testi-lelki változásoknak. Az ászanák gyengéden erősítik a tested és fokozzák annak rugalmasságát anélkül, hogy túlfeszítenék vagy túlterhelnék azt. A testtartások segítenek megőrizni az állóképességed, ahogy a testedben egy új élet növekszik, a különleges gyakorlatok pedig felkészítenek a vajúdásra és a szülésre valamint a gyermekágyas időszakra. A jógaászanák megoldást kínálnak a feszültségoldásra és arra, hogy megtaláld a nyugalmad és belső békéd a várandósság alatti fizikai és érzelmi változások időszakában.

Az ászanák különféle összeállításban végezhetőek az adott napi testi és lelki állapotodtól illetve a rendelkezésre álló idődtől függően.

  • Végezz minden mozdulatot gyengéden, soha ne erőltess semmit.
  • Mindig hallgass a testedre, hogy eldönthesd, milyen hosszú ideig tarts ki egy nyújtást, hány ismétlést és milyen ászanákat végezz egy adott napon.
  • A testtartások végrehajtása közben az orrodon keresztül lélegezz be lassan, majd az ajkaidon át lélegezz ki gyengéden.
  • Kapcsold össze a be- és kilégzést, hogy egy folytonos és ritmikus áramlássá váljon a légzés. A gyakorlatok végzése közben mindig figyelj a légzésedre és az ászanák közötti megfelelő pihenésre.

A kismamajóga órák felépítése

Minden órát ráhangolódással és bemelegítéssel kezdünk, amelyet a jógagyakorlatok, a gátizomtorna és relaxáció követ. Az órát légzőgyakorlatokkal illetve az Om mantra elzengetésével fejezzük be.

Hasznos tanács:

Minden jógaászana és múdra, amely nyitja és lazítja a mellkast, tágítja a bordakosarat, nyújtja a kar belső oldalát, a tűz elem képviseletében hatásosan melegít testet és lelket a téli, hideg napokon. Az egyik ilyen az Andzsali múdra vagy Imatartás, amikor törökülésben vagy állva a tenyereket zárt ujjakkal a szív magasságában helyezzük el, a hüvelykujj a mellkas elé kerül, az alkarok párhuzamosak a talajjal.

Most induló cikksorozatunkban hétről hétre az órák egyes részeit mutatjuk be részletesen egy, az adott témához tartozó hasznos tanáccsal.