A Mama bemelegítése avagy az „anyaidő” után következik a közös játékos jógagyakorlás a babával, egy finom, egymásra hangolt „együttmozgás” a babával, melynek során Te mint Édesanya megtanulhatod a helyes testtartást, miközben babádat emeled, hordozod vagy épp jógázol vele. Ennek során a Mamák ülő-, álló- és négykézláb pozícióban végezhető gyakorlatokat, valamint egyensúly- és hasizomerősítő gyakorlatokat végeznek, a Babák pedig – a napi hangulatuktól, aktuális mozgásigényüktől függően – aktívabban vagy kevésbé aktívan csatlakoznak be a gyakorlásba vagy inkább csak társaikkal játszva töltik el az időt.

 

Hasznos tanács: a Paszcsimottanászana vagy Teljes előrehajlás nyújtja a hát- és lábizmokat és erősíti a hasüregi szerveket.

Az ászana végrehajtásához helyezkedj el ülő pozícióban, elöl kinyújtott lábakkal. Babádat fektesd magad elé egy pokrócra vagy vedd a karjaidba. Belégzéssel emeld a karjaid a fejed fölé, majd kilégzéssel csípőből hajolj előre, mind jobban közelítve kinyújtott karjaid és felsőtested kinyújtott lábaidhoz. Érintsd meg a lábadat azon a részen, ahol az előrehajlás során még kényelmesen meg tudod fogni. A fejed, a nyakad és a vállaid tartsd mindvégig lazán. Lélegezz és merülj el a pozícióban. Tartsd ki az ászanát 5 lélegzetvételig. Majd belégzéssel lassan csípőből emelkedj fel, a fejed fölé emelve karjaid is, majd kilégzéssel engedd le a karjaid a tested mellé, és ülő pozícióban tudatosítsd a gyakorlat hatásait.

Ha az ászana végzése közben a Babádat a karjaidban tartod, akkor Babád arccal feléd néz. Belégzéssel a gerinceddel nyújtózz meg felfelé, kilégzéssel pedig csípőből hajolj az elöl kinyújtott lábaid irányába, miközben fektesd a Babád a lábaidra. Lélegezz és merülj el a pozícióban. Tartsd ki az ászanát 5 lélegzetvételig; eközben puszilgathatod a Babád. Majd belégzéssel lassan csípőből emelkedj fel, a fejed fölé emelve karjaidban a Babád, kilégzéssel pedig engedd le és öleld a mellkasodhoz őt.

Babás jóga_kép6