A Babád jógáztatással történő bemelegítése után következik a Te időd: az „anyaidő”. Az óra ezen része bemelegítéssel kezdődik, majd az ászanák végzésével folytatódik. A bemelegítés a pavanamuktászanákból valamint gerinc- és hátgyakorlatokból áll.

A pavanamuktászanák sorozatban az alábbi gyakorlatok végezhetők el:

  1. Széles terpeszben, hátul a kezeken támaszkodva (az ujjak hátrafelé néznek), nyújtott könyékkel, a gerinccel, a nyakkal és a fejjel felfelé nyújtózva: lábujjhajlítás, bokahajlítás, bokakörzés. Babád a lábaid között vagy melletted fekszik a pokrócon, végig megtartva vele a szem-, hang- és érintés kapcsolatát.
  2. Félpillangó, pillangó, módosított csípőforgatás. Babád az öledben van, mellkassal feléd vagy kifele fordulva, vagy előtted fekszik a pokrócon.
  3. Keresztezett lábas ülésben, a karok mellső középtartásban: ujjak terpesztése és nyújtása, kéz ökölbeszorítása, csuklóhajlítás, csuklókörzés, karhajlítás, vállkörzés. Babád előtted fekszik a pokrócon.
  4. Keresztezett lábas ülésben: fejbillentés előre, oldalra, fejfordítás, fejkörzés elöl.

A gerinc- és hátgyakorlatok körében az alábbi gyakorlatok végezhetők el:

A kiinduló helyzet keresztezett lábas ülés, pillangó vagy nyújtott lábas ülés, a hátat mindvégig egyenesen tartva: légzésszinkronnal

–       a hát domborítása és homorítása

–       oldalra hajlás

–       törzsfordítás (csavarás).

 

Hasznos tanács: kitűnő gyakorlat a hát, a gerinc nyújtására a háton fekvés felhúzott lábbal (talpra, mellkasra húzva vagy a mennyezet felé nyújtva), hiszen a várandósság alatt Babád súlya „kimozdította” a gerinced a normál anatómiai helyzetéből.

Babás jóga_kép5