Babád valamennyi általad végzett jógagyakorlat része, ahogy a különféle pozíciók végrehajtása közben a karodban tartod, magadhoz öleled, megérinted őt. Azonban vannak olyan gyakorlatok is, amelyeknél mind a kisbabás, mind pedig a nagybabás jógafoglalkozásokon éppen a babád a főszereplő. A babamasszázst követően babád „jógáztatását” akár az egymással való játékként is megélhetitek, ahogy gyengéd mozdulatok sorával szórakoztatod őt, melyek segítenek megőrizni hajlékonyságát és megerősítik izmait.

A legfontosabb, hogy a gyakorlatok végzése közben mindig figyelj babád jelzéseire: hogy kedveli-e babád az adott mozdulatot vagy érintést, azt az arcán felragyogó mosoly vagy egy hangos kacagás rögtön elárulja. Ha pedig babád mászni kezd, vagy továbbra is élvezni fogja a „rajta végzett” gyakorlatokat, vagy pedig egyszerűen csak „tüntetőleg” elmászik a „gyakorló színtérről”, teret adva Neked néhány önálló ászana elvégzésére is.

Minden gyakorlatot gyengéd mozdulatokkal végezz, ne erőltess semmit. Ne jógáztasd babád közvetlenül etetés után. Az egyes gyakorlatoknál használhatsz mondókákat, verseket, énekeket.

A gyakorlatok végzése közben folyamatosan dicsérd, simogasd, ringasd, öleld magadhoz, emelgesd a levegőbe babádat, a végén pedig köszönd meg neki az együttműködést, a figyelmet.

 

Hasznos tanács: a babáddal való biciklizés fejleszti babád mozgáskoordinációját, segít megőrizni hajlékonyságát és erősíti lábizmait. Ez a gyakorlat megszünteti a székrekedést, segíti a belekben felhalmozódott gázok távozását és hatásos a kólikás panaszok esetén.

A gyakorlat során babád terpeszben nyitott lábaid között fekszik a hátán egy földre terített pokrócon. Fogd meg babád jobb lábfejét és hajlítsd be a jobb térdét, miközben a bal lába a talajon marad. Majd fogd meg babád bal lábfejét és hajlítsd be a bal térdét, miközben a jobb lába a talajon marad. Ezt a mozdulatot váltogasd babád jobb és bal lábával, egyre gyorsuló mozdulattal, amíg egy biciklizéshez hasonló körző mozgás nem lesz belőle. Ismételd a körzést többször, mialatt gyengéden ráfújhatsz babád talpaira.