A babák egészséges fizikai és mentális fejlődéséhez, érzelmi biztonságához elengedhetetlen a szülők szeretetteljes érintése, mely során a gyermek és szülő közti bizalmi kapcsolat elmélyül, és megteremtődik a békés, harmonikus, boldog együvé tartozás és a kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló család.

Fizikai szinten a babamasszázs támogatja a babák szervezetének (légzés, vérkeringés, nyirokkeringés, emésztés, idegrendszer, vázizomzat, érzékszervek,) kiegyensúlyozott működését, erősíti immunrendszerüket, támogatja az intellektuális és mozgásfejlődésüket. A masszírozott csecsemők alvása mélyebb és nyugodtabb. Az édesanyánál pedig babája masszírozása közben oxitocin hormon termelődik, mely fokozza a tejtermelődést. A babamasszázs mind a babánál, mind a mamánál feszültségoldó hatású.

Érzelmi szinten a babamasszázs növeli a baba biztonságérzetét és elősegíti test- és énélményének kialakulását. A szülők babájuk masszírozása által magabiztosabbá válnak és megerősödnek a szülői érzésben, valamint képessé válnak babájuk jelzéseinek, szükségleteinek könnyebb megértésére.

A Vimala McClure kidolgozott csecsemőmasszázst a babás – és azon belül is csak a kisbabásjógafoglalkozásokon egy módosított és rövidített változatban alkalmazzuk, melynek során a babákat nem meztelenül és természetes növényi olajjal, hanem ruhában masszírozzuk, és ezáltal előkészítjük, bemelegítjük őket a későbbi gyakorlatokra fizikai, szellemi és érzelmi szinten.

A babamasszázshoz ülő pozícióban, nagy terpeszben helyezkedj el, babádat a hátára fektetve a lábaid között. A masszázs megkezdése előtt mindig kérj engedélyt a babádtól arra, hogy megmasszírozhasd. Ha babád az óra ezen részében éppen alszik, akkor magadat masszírozhatod.

Kezeid átmelegítése után néhányszor simogasd át babád teljes testét, majd a következő sorrendben masszírozd át – mondókák, versek, énekek kíséretében – babád testrészeit: talp, lábfej, lábujjak, láb, kézujjak, kéz, kar, mellkas, has, arc, majd végül a hát.

A legfontosabb, hogy a masszázs közben folyamatosan dicsérd, simogasd babádat, a végén pedig köszönd meg neki az együttműködést.

 

Hasznos tanács: a hónalj gödörben a baba hónaljának lefelé irányuló, egyenes mozdulatokkal történő átsimogatása keringésjavító hatású és erősíti a szervezet ellenálló képességét.